Narcissus'Baby Boomer' (7)

narcis'Baby Boomer' (7)

Narcissus je jedna z nejpopulárnějších zahradních cibulovin vůbec. Okolo 26 popsaných druhů narcisů pochází převážně ze západní oblasti Středozemního moře, některé druhy zasahují až do střední Evropy nebo naopak severní Afriky. Většina kvete v průběhu jara, některé kultivary však kvetou již koncem zimy.

Narcisy nejvíce ocení hlubokou, hlinitou, vlhkou, avšak dobře propustnou půdu. Půda, která je spíše vysýchavá přes léto může být velkou výhodou pro narcisy, avšak není tak nezbytná jako pro tulipány. Nedoporučuje se hnojit čerstvým hnojem, naopak vhodné je použít hnojivo se základem vápníku a fosforu, například kostní moučku. Nejvhodnější čas na sázení cibulí je v září, nejpozději však v polovině října. Listy žloutnou a zatahují počátkem až v polovině června a do té doby by neměli být ostříhány, jelikož to vysiluje cibule.

Skupina 7: Jonquilla hybridy jsou kultivary odvozené od Narcissus jonquilla a vyznačují se 1-5 či více květy na jednom stonku. Tyto narcisy mají většinou kulaté květy s malou a krátkou pakorunkou. Mnoho z nich má vonné květy. Kultivary se výrazně liší ve své výšce od 10 do 45 cm, ale většina kvete pozdě.

'Baby Boomer' je kříženec Narcissus 'Avalanche' a Narcissus jonquilla. Na jednom stonku vyrůstá 5 až 10 drobných, zářivě žlutých květů, které krásně voní. Miniaturní kultivar dosahuje výšky jen okolo 15 cm. Kvete uprostřed sezóny narcisů a květy dlouho vydrží. Kvete až 6 týdnů. Kultivar vyšlechtila americká školka Brent & Becky's Bulbs ve Virginii a na trh byl uveden v roce 2008.

Nároky na pěstování

Slunce až polostín

Půda svěží, čerstvá

Stanovištní okruhy: B2, FR2, GR2

Mrazuvzdornost USDA:
Z5 a vyšší

Choroby a škůdci

Potenciální choroby: hniloby cibulí a hlíz

Potenciální škůdci: cibulovka hlízová, cibulovka narcisová, cibulovka zhoubná, roztočík narcisový, slimáci

Charakteristika

Kategorie: Cibuloviny

Výška: 10 - 20 cm

Šířka: 10 cm

Květy zářivě žluté.

Doba kvetení: duben

Listy svěže zelené.

Habitus trsovitý

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Do nádob